En av våra absolut viktigaste högtider här i Sverige är midsommarafton. En dag av glädje för både stora och små. Hur man väljer att fira denna högtid är upp till var och än. Men det mest populära alternativet är att fira denna högtid med vänner och familj ute på den svenska landsbygden.
När är det midsommar? Något som är väldigt viktigt att ha koll på innan man börjar planera midsommarfirandet är när det faktiskt är midsommar. Midsommar infaller alltid den sista Fredagen i Juni. Alltså Fredagen vecka 25. Datumet för denna dag kan alltså variera.
Varför firar vi egentligen midsommar? Jo, det är en gammal tradition som går tillbaka till forntiden, när vi svenskar var vikingar och trodde på solguden. Vi ville hedra honom och tacka honom för att han gav oss det fina vädret och grödorna som vi så väl behövde.
Hur firar vi då detta? Jo, vi samlas runt en stång, eller midsommarstång som vi kallar den. Det är egentligen en stor träkonstruktion som ser ut som en jättestor penis, men shh, det får vi inte säga högt. Vi klär den i blommor och löv och dansar runt den medan vi sjunger om små grodorna och dricker snaps.
Men det är inte bara dans och snaps som hör till midsommar, vi äter också en del traditionell mat. Vi har sill, potatis och gräddfil – en kombination som gör att vi slipper bada på hela sommaren. Och så har vi jordgubbar med grädde, för att det är sommar och man måste ju unna sig något gott.
Men midsommar handlar inte bara om mat och fest, det handlar också om kärlek. Det sägs att om du plockar sju sorters blommor och lägger dem under kudden på midsommarnatten så kommer du drömma om din blivande make eller maka. Men om du är singel och inte har någon att drömma om, då får du helt enkelt dansa runt midsommarstången och hoppas på det bästa.
Så där har ni det, mina vänner – anledningen till att vi svenskar firar midsommar. Det handlar om att tacka solguden, dansa runt en stor träpenis och äta god mat. Men framför allt handlar det om att vara tillsammans och ha roligt. Så varför inte fira midsommar i år med en blomkrans på huvudet, lite roliga utomhusspel och en snaps i handen? Skål på er!
Hur man fixar det perfekta midsommarfirandet
I denna guide kommer vi att gå igenom några punkter som garanterat kommer att ta dig närmre ett perfekt midsommarfirande. Det är inte svårt att fixa och med denna guide behöver du inte fundera så mycket själv.
Gäster
För att din midsommarfest ska bli så bra som möjligt så gäller det först och främst att bjuda in rätt folk. Hur många man är spelar egentligen ingen roll så länge man är i gott och härligt sällskap.
Plats
Vart ska ni ha midsommarfirandet? Hur ligger det i förhållande till bussar och andra transportmedel? Kanske dina gäster behöver sova över? Då måste ni först och främst se till att det finns sovplats till alla.
Lekar och aktiviteter
Steg nummer tre är att fixa de absolut roligaste midsommar aktiviteterna! Nedan finner ni förslag på roliga midsommar lekar:
För mer tips på roliga lekar så kan du besöka sidan för våra Partylekar
Mat och Dryck
Bland det bästa med midsommar är ju all den goda mat och dryck man får förtära under dagen och kvällen. Det bästa är om alla talas vid innan om vilken mat var och än ska ta med till kalaset. Se även till att det finns gott om alternativ till de som har specialkost. Det kan handla om allergier, gäster som är veganer, de som inte gillar fisk med mera.
Tillbehör
Ett tips är att servera allt på papptallrikar och i plastglas. På så sätt så slipper ni disken dagen efter och kan istället slänga allt i soppåsar. Glöm heller inte tillbehör som partytält (om ni ska sitta ute). Vi vet nog alla hur det svenska midsommarvädret brukar se ut. Införskaffa även i myggnät och myggljus. Det är få saker som kan vara så irriterande som att bli myggbiten en hel kväll när man försöker ha det trevligt.
På bolaget finns det massor av goda snapsar att välja mellan inför midsommarfirandet. Men vill man verkligen imponera på sina gäster så kan man göra egen snaps med spännande smaker.